Jdi na obsah Jdi na menu

Botanická zahrada Liberec

Botanická zahrada Liberec.

V roce 2000 prošly skleníky v Botanické zahradě v Liberci generální rekonstrukcí a tak z původního vzhledu, zejména co se týče změn v interiéru, nezůstal, doslova a do písmene, kámen na kameni. V jednotlivých expozicích můžete vidět ukázky biotopu tropické flory, paleotropis, neotropis, australské flory, bromeliaceae, masožravé rostliny, ale i naše známé kaktusy a ostatní sukulenty. Dříve byly skleníky pouze přízemní, po přestavbě přibylo jedno patro. Pro dobrou orientaci stojí za vchodem do skleníků informační tabule s plánkem interiéru.

První část nekaktusových sukulentů můžete nalézt v přízemí skleníku velkých kaktusů a sukulentů. Rostliny zde vystavené jsou skutečně velké letité exempláře, pro které bychom těžko hledali místo ve svých sbírkách. Ne že by nebyly ve sbírkách zastoupeny, ale záměrně je brzdíme v jejich růstu, aby nás nevytlačily ze skleníku. K vidění jsou tu Agave striata, A. stricta, A. potatorum, A. victoria-reginae, Aloe vera, Nolina recurvata, zástupci broméliovitých rostlin z rodů Dyckia a Hechtia. Z kaktusů pak určitě zaujmou půlmetroví jedinci Echinocactus grusonii a vzrostlé Perestia grandifolia.

V prvním patře pak můžete spatřit několik druhů madagaskarských Euphorbií a Aloí. Za všechny budu jmenovat E. viguerii, E. neohumbertii, Aloe bellatula, E. milli.

V expozici malých kaktusů kromě jiného zaujme několik rostlin Welwitschia mirabilis, Echeveria laui a mnoho dalších. V přízemí ještě můžete vidět několik tillandsií, z nich nejzajímavější jsou T. latifolia, T. paleacea, T. purpurea a T. stramina, žijící na písečných přesypech. Prohlídka skleníků zabere asi 1 – 2 hodiny času. Záleží na tom, jak pečlivě jednotlivé biotopy sledujete. Téměř všechny expozice sukulentů oddělují od návštěvníka skla. Pokud chcete rostliny fotografovat, musíte mít polarizační filtry. V opačném případě se vám na fotografiích budou objevovat zachycené stíny.

Venkovním prostorům vévodí několik skalek, různé druhy dřevin, kolekce růží atd. Zde bych měl k provozovateli malou výtku. Venkovní jmenovky jsou malé a často velmi vzdálené od přilehlých cestiček. Čitelné jsou tak jen při pozorování dalekohledem nebo fotoaparátem s teleobjektivem. Jinak jsem byl velmi spokojen. Nové úpravy řadí libereckou Botanickou zahradu na úroveň vyšší evropské třídy. Provozní doba je v létě denně od 8 do 18 hodin, přes zimu od 8 do 12 hodin.

Budete-li mít cestu do Liberce, zpestřete si pobyt v tomto městě návštěvou botanické zahrady. Stojí to za to.

 

                                                                                                                     Miroslav Valachovič